Sunt însărcinată, what next?

Sunt însărcinată, what next?

Sunt însărcinată, what next?

Felicitări viitoare mămică!

Testul de sarcină a ieșit pozitiv. Liniuțele alea magice îți vor schimba viața. De azi în colo nu mai ești singură, în burta ta crește și se dezvoltă o mica prințesă  sau un viitor prințișor.  Probabil că de acum în colo te vei fi confrunta cu o  mulțimea de-a întrebări (cel puțin la mine în cap erau sute de întrebări) , cum ar fi: Cum mai original să-i aduci la cunoștință vestea mare viitorului tătic? Cum se va schimba viața ta dupa acest eveniment? Vei reusi sa fii o mama bună? Nastere naturală vs cezariană?  Vei putea sa fii aceeasi profesionistă cand te vei reîntorci la serviciu? Ce e de făcut acum, pentru a le pune pe toate în ordine? etc…

Nu te ingrijora! Toate femeile însarcinate au trecut prin aceste stări. Este normal să fii  un pic speriată, însă eu  îți voi da o mână de ajutor pentru a-ți stabili prioritățile.

 1. În primul rând trebuie să-ți anunți medicul de familie, care:
 • îți va recomanda consultul unui medic obtetrician
 • îți v-a indica o ecografie, pentru  a confirma prezența sarcinii.
 • îți va spune și ce suplimente de vitamine și minerale trebuie să începi să iei –
  Prenatale și Acid folic până în saptămâna a 12–a de sarcină.                                 N.B.  Femeile însărcinate au dreptul la unele medicamente gratuite, deci interesează-te de fiecare dată care sunt aceste medicamente.
 • îți va da întreptare pentru efectuarea unui set de analize – glicemie,
  urocultură, hemoleucograma, grupa sanguina si Rh-ul, HIV, virus herpeticchlamidya,
  toxoplasma, listeria, rubella, citomegalovirus, hepatita C, sifilis.
 • N.B. De asemenea, câteva din aceste analize sunt gratuite pentru femeile însărcinate, deci nu uita să îți întrebi medicul despre ele.

 

2.   Mergi la medicul obstetrician. Dupa ce ai primit rezultatul analizelor, mergi la ginecolog pentru a avea interpretarea lor.  La rândul său, medical ginecolog:

 • îți va face un control vaginal pentru a confirma sarcina;
 • îți va lua o proba de secreție vaginală;
 • îți va răspunde la întrebări. Fă-ti din timp o listă cu tot ce vrei să știi și nu ezita să i-le adresezi. Trebuie să îți creezi o relație deschisă, bazată pe încredere cu medicul tău, de aceea stabilește o bună comunicare cu el din start.  
 1. Ai grija la ceea ce manânci :
  Dacă ai deja un meniu echilibrat, înseamnă că nu trebuie să faci modificări mari legate de alimentație. Dacă nu, acum este momentul să îți schimbi obiceiurile nesănătoase, pentru binele tău și al copilului.                                                                          N.B. vitaminele trebuie să fie la ordinea zilei.

4. Renunță la vicii:                                                                                                     Trebuie oare să renunți la micile plăceri pentru a avea un copil sănătos?                 Sigur că Da!!!                                                                                                                       Așă că uită de alcool (în cantități mari desigur că) de țigări (evită cât mai mult posibil și fumul de țigară) de nopțile albe petrecute în cluburi/ sau poate chiar și la serviciu, de fastfood-urile consumate la orice oră, etc.

 1. Informează-te :

Află cât mai multe despre schimbările prin care trece organismul tău în perioada sarcinii, despre cum se dezvoltă bebelușul din burtă.  Vezi ce activități interesante ai putea face acum, când burtica ta crește pe zi ce trece. La fel citește despre cum ai putea să îți dezvolți viitorul copil încă din burtă (fă-l curios de pe acum).

 1. Socializează cu alte mămici ca tine:

Nu trebuie neapărat să faci asta în mod evident, cautând cursuri speciale de socializare. Important este ca atunci când intri în contact cu o altă viitoare mamică să împărtășesti totul cât se poate de sincer, de la trăirile intense la bucuria de a visa la copilul pe care în curând il vei ține în brațe…

 1. Anunță-ți șeful/boss-ul :

Când este momentul să anunți la serviciu că esti însărcinată și cum să o faci? Asta decizi deja tu, însă ar fi relevant să îl anunți cât mai devreme posibil.

 1. Înarmează-te cu multă răbdare:

Ai putea avea o toxicoză nebună (la fel cum am avut și eu), însă dacă vei avea noroc te vei trece și fără ea. Odată cu dezvoltarea bebelușului îți va crește și burta, urmată de discomfort de respirație, dispnee, senzația de greață/vome periodice, crampe musculare, picioare umflate, piele uscată. Vei întâlni dificultăți la îmbrăcare/dezbrăcare, la încălțat ciorapii (asta e tare amuzant dintr-o parte). Însă nu uita că toate astea TREC și foarte repede, durează doar 9 luni, după care începe povestea adevărată!

Dragă viitoare mămică bucură-te în fiecare zi de darul primit de SUS!

Zâmbește mult, fă ce-ți place, plimbă-te zilnic, consumă vitamine “cu carul” și petrece cât mai mult timp în sânul familiei!

 

eumamica

Diferite

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT