Naștere naturală vs cezariană? Ce să aleg?

Naștere naturală vs cezariană? Ce să aleg?

Naștere naturală vs cezariană? Ce să aleg?

Pe măsură ce tot mai mult se apropie marele eveniment în familie, adică nașterea ești frământată de întrebarea: daaa… cum îmi aduc eu bebelușul pe lume? Mergem la naștere naturală sau mai bine recurgem la cezariană?…            Și atunci apelezi la medicul tău (în cazul în care ai unul care ți-a monitorizat sarcina) ca să decideți împreună cum e mai bine.

Eu am să încerc foarte succint să aduc câteva argumente pro și contra acestor 2 variante, posibil că după ce le vei citit o să-ți fie un pic mai ușor  în determinarea alegerii.

În trecut  nașterea prin cezariana era o procedură care se efectua numai în momentul în care nașterea naturală devenea practic  imposibilă sau punea în pericol viața atât a mamei cât și a bebelușului, actualmente, cezariana a devenit mai mult o alegere pentru mamele care vor sa evite durerile sau complicațiile care apar în cazul unei nașteri naturale.

Pro cezariană:

 1. Bebelușul nu este expus riscului de-a avea careva fracture osoase sau probleme neurologice.
 2. Odată ce bebelușul nu parcurge căile de naștere, el astfel evită de a contacta vreo infecție de la mama, și desigur că nu este atât de obosit ca în cazul nașterii natural.
 3. Bebelușul se naște cu pielea roz și nu are craniul ușor deformat, ca în cazul unei nașteri naturale.
 4. Tu te afli sub anestezie și nu simți absolut nimic, nici un fel de durere.
 5. Te trezești (ca dintr-un somn adânc și dulce) cu bebelușul deja lângă tine.

Pro naștere naturală:

 1. Nașterea pe cale naturală este în primul rând o împlinire a mamei, acest minunat proces o face să se simtă a-tot-puternică!
 2. Relația afectivă mama-făt este mai bună, bebelușul născut este imediat pus pe burta mamei.
 3. Alăptarea este precoce.
 4. O restabilirea postpartum mai rapidă în comparativ cu nașterea prin cezariană (asta desigur că este în cazul unei nașteri naturale fără complicații, fără recurgerea la epiziotomii)
 5. Și până la urmă nașterea naturală nu implică careva cicatrici pe peretele abdominal.
 6. Ai posibilitatea să-ți ei o persoană cu tine, care să te susțină pe durata întregului proces.

 

Contra nașterii cezariene:

 1. Pot exista riscuri legate de actul de anestezie ( de la cefalee post-rahi-anestezie la reacții meningiale)
 2. Sunt riscuri legate și de actul operator ( ca de exemplu:  leziuni ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, leziuni perineale, etc.)
 3. Urmează apoi riscurile post-operative (cum sunt tromboflebitele, desfacerea suturilor plăgii post-operatorii)
 4. Lactația se porneste puțin mai greu, însă nu în totdeauna.

 

Contra nașterii naturale:

 1. Dacă apar complicaţiile, sechelele pe care le lasă o naştere naturală pot fi mult mai serioase decât în cazul operaţiei cezariene.
 2. În majoritatea cazurilor medicii sunt nevoiți să recurgă la epiziotomii, pentru a evita ruperea mușchilor perineali. Anestezia aplicată pentru a efectua această procedură ulterior trece, iar epiziotomiile rămân a fi foarte dureroase.
 3. Din cauza aplicării forcepsului pentru a extrage bebelușul, acesta se poate naște cu unele fracture osoase sau chiar cu dereglări neurologice.

 

Însă până la urmă nu contează calea prin care a fost adus pe lume pruncul tău. Modul în care a fost născut nu-i determină în nici un fel personalitatea, nu o să-l facă mai deștept sau mai puțin deștept. Nașterea este un proces cât se poate de natural și ea se v-a întâmpla așa cum v-a fi mai bine pentru tine și bebeluș (organismul tău fiind demult programat cum vei naște, însă tu nu presupui nimic până nu ajungi în ziua respective).

Concluzie: Femeile așa sunt programate: De-a fi mult mai puternice decât par, ele vor face față ambelor metode de nașteri, important copilul să fie sănătos!

eumamica

Diferite

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT