Tipuri de anestezie în naștere

Tipuri de anestezie în naștere

Tipuri de anestezie în naștere

Dragele mele femei, vin astăzi cu anumite informații care la sigur sunt bine-venite pentru oricare din noi.

Ce cunoașteți voi despre anestezia în naștere???….. Probabil că răspunsul vostru ar fi unul de genul: – păi… nu prea multe, știu că se face ceva pentru a nu simți durerile induse de travaliu 🙂

Tipurile de anestezii folosite la naștere sunt variate, gravida având posibilitatea să aleagă ceea ce i se potrivește. În prezent nașterea, fie ea cezariană sau naturală nu trebuie să implice durere. Tipul de anestezie administrat diferă mult în funcție de tipul de naștere,  de motivul pentru care se apelează la anestezie, de starea de sănătate a mamei și de starea de sănătate a fătului.

Anestezia administrată la naștere este menită să reducă durerile binecunoscute și să o ofere o stare de minim confort viitoarei mame, atât fizic cât și phisic. În același timp, anestezia nu trebuie să afecteze bebelușul și e foarte important ca anestezicul administrat să se elimine cât mai repede din circuitul sanguin, pentru ca mama să poată alăpta în siguranță! Metoda de anestezie folosită este stabilită de medicul anestezist, eventual împreună cu viitoarea mamă.

Actualmente se utilizează următoarele tipuri de anestezie:

Anestezia locală – nu are nici un efect în cursul travaliului; se face înainte de expulzia fătului pentru efectuarea epiziotomiei (o tăietură a mușchilor perineali care previne ruptura acestora). De obicei, se face cu xilină (lidocaina).

Anestezia regională – se face tot cu xilină și este probabil cea mai comună formă de anestezie în nașterea naturală. Se face prin blocajul nervului pudent din zona perineului.

Anestezia epidurală – constă în injectarea substanței analgezice la nivelul coloanei vertebrale, regiunea lombară. Este un tip de anestezie care te menține conștientă, fără să simți durerea provocată de contracții, uterul nefiind influențat de efectul anestezic. Este preferată de multe femei în favoarea anesteziei generale pentru că te menține conștientă pe tot parcursul nașterii. Implică plasarea unui cateter de plastic prin care medicația este injectată repetat sau continuu. Are avantajul ca diminuează durerea și după operație.

Anestezia spinală – se face tot în coloana vertebrala lombară. Implică administrarea unui anestezic rapid, de obicei utilizată în cezarienele de urgență.

Anestezia generală – este inhalatorie (cu gaze anestezice) sau intravenoasă. În ambele situații substanțele anestezice deprimă sistemul nervos central al mamei și al fătului (trec prin placentă). Vei dormi pe tot parcursul procedurii, iar copilul va fi și el mai somnoros. Se practica de obicei, în urgențe (când fătul trebuie să iasă repede) sau când anestezia regională este contraindicată. Implică riscul pneumoniei de aspirație, deoarece substanța anestezică deprimă centrii respiratori din sistemul nervos, iar mama va trebui intubată pentru a fi ajutată să respire.

Naștere ușoară și „fără aventuri” vă dorim!!!

eumamica

Diferite

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT