Îngrijirea bebelușului în prima lună de viață.

Îngrijirea bebelușului în prima lună de viață.

Îngrijirea bebelușului în prima lună de viață.

Mami, bine ați venit acasă! Aici, tu ești  regină și îți poți creea cele mai bune condiții pentru micuța ta familie.

Pe scurt despre prima lună de viață a bebelușului tău:

  • el doarme mult, circa 14-20 de ore ( profită din plin de acest timp și folosește-l „cu cap”)
  • bebe-ul tău  papă bine și…. mult  (poate sta la sânul mamei chiar și ore întregi, așa că, sfatul meu: să ai mereu la îndemână o carte sau în cel mai rău caz…. telefonul)
  • bebelușului, în primele 4 luni de viață îi este caracteristic hipertonia musculară-fiziologică (cu alte cuvinte, atât mâinile, cât şi picioarele opun rezistenţă atunci când se încearcă întinderea lor, păstrând amintirea poziţiei intrauterine), așa că nu încerca să intervii cu sesiuni de masaj și altele.
  • Văzul este un simț foarte slab dezvoltat la nou-născut (până la o lună, se poate spune că este chiar miop. Copilul poate vedea obiectele și persoanele doar atunci când sunt la o distanță de maxim 20-30 de cm față de el).

Sfaturi utile în îngrijirea bebelușului în prima lună de viață:

  • Baia igienică: nou-născutul (după cicatrizarea plăgii ombilicale) și sugarul mic –  se fac băițe în fiecare zi, după vârsta de 6 luni- peste o zi, apoi de 2-3 ori pe săptămână. Se face cu apă fiartă, răcită până la t +37,5 C, durata băiței 4-6 minute.
  • Toaleta matinală: spălarea feței bebelușului cu un tampon umezit în apă fiartă și ștergerea acesteia. Prelucarea ochișorilor cu tampoane de vată, umezite în apă fiartă, pentru fiecare ochișor de la colțul extern spre cel interior. Prelucrarea nasului cu o meșă din vată umezită în apă salină sau spray nazal. La fel se prelucrează și cutele naturale ale pielii.
  • Spălarea igienică a organelor genitale și regiunii anale: prelucrarea se face după fiecare scaun și micțiune a bebelușului. Spălarea se face sub apă curgătoare, t +36,5 +37,5 C, pentru prevenirea eritemului fesier după spălare se utilizează o cremă emulientă pe bază de zinc.
  • Prelucrarea bontului ombilical: După secționarea cordonului ombilical, rămâne bontul ombilical, care e rigid și lipsit de terminațiuni nervoase. El trebuie curățat regulat cu verde de briliant, cade în decurs de 2-3 săptămâni. Dacă apare roseață în jurul bontului ombilical sau se determină prezința un miros nespecific, consultați medicul.
  • Alimentează-l ori de câte ori vrea. E mult prea micuț pentru ca tu să-i creezi un oarecare regim.

Deja la finele primei luni de viață a pruncului tău, trebuie să mergi la medicul de familie pentru monitorizarea masei corporale, a perimetrului cranian, a taliei, etc…

Sfatul meu: BUCURĂ-TE LA MAXIM DE FIECARE ZI PETRECUTĂ CU PRUNCUL TĂU! Căci timpul zboară mult prea repede.

 

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT