Cum poate fi evitată DEPRESIA POSTNATALĂ?

Cum poate fi evitată DEPRESIA POSTNATALĂ?

Cum poate fi evitată DEPRESIA POSTNATALĂ?

Imediat după naștere, vei fi euforică un timp. Dar după câteva zile, s-ar putea să te întristezi și să plângi fără motiv. Această schimbare medicii o numesc depresie posnatală.

Depresia postnatală afectează 8 din 10 mame, în primele 10 zile după naștere. Acest fenomen poate fi determinat de scăderea nivelului  hormonilor după naștere. Nivelul crescut al estrogenilor este asociat cu un nivel ridicat de endorfine, numit și hormonul fericirii. Nivelul estrogenilor crește mult în timpul sarcinii, ceea ce explică de ce multe femei se simt mult mai bine în timpul sarcinii, decât în alte perioade ale vieții.

Depresia postnatală este un episod scurt și o poți evita foarte simplu:

  • Adaptează-te (De acum înainte trebuie să înveți să faci două lucruri în același timp și cum să începi un nou stil de viață. S-ar putea să dureze ceva timp până te obișnuiești cu ritmul copilului).
  • Stabilește-ți prioritățile (Nu încerca să ții locuința ca înainte, pentru că acum este mai greu. Totdeauna va fi ceva de curățat și de spălat și… este dinainte o bătălie pierdută).
  • Fii deschisă la compromisiuni ( Va trebui să faci unele compromisiuni nu doar cu ordinea din casă, dar și în privința manichiurii, coafurii, odihnei. Dar nu dispera, lucrurile se aranjează în timp util. Trebuie să fii doar flexibilă schimbărilor).
  • Fă-ți timp pentru tine!!! (după mine acest punct e foarte și foarte important, o spun din propria experiență. Știu că nu poți părăsi copilul și totuși, o mică plimbare îți va face bine. Profită de cei care se oferă să îngrijească copilul, mama, soacra, prietenii, tati. Plimbă-te, fă cumpărături, mergi la un film sau la oricare alt eveniment. Nu fi obsedată de copil!!!).
  • Contactul social ( Nu te izola. Împărtășește experiența maternității cu alte mămici și te vei simți minunat. Alătură-te altor grupuri de mămici, merge-ți împreună la plimbare, fii deschisă socializărilor).
  • Ai grijă de tine și silueta ta (În primele săptămâni după naștere, plimbarea este suficientă, deoarece coloana vertebrală și articulațiile au nevoie și ele de odihnă. Apoi, după 4-6 săptămâni de la naștere poți fregventa o sală de sport/fitness).
  • Dormi suficient!

 

    Ai grijă de tine mami, căci aventurile tale și ale bebelușului tău abia urmează!!!

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT