Pusee de creștere la bebelușii până la vârsta de 1 an:

Pusee de creștere la bebelușii până la vârsta de 1 an:

Pusee de creștere la bebelușii până la vârsta de 1 an:

Eu sunt o mămică foarte norocoasă (sincer vă spus) am o fetiță tare bravo (să mă laud pe scurt: noi nu am știut ce sunt colicile și cum acestea se manifestă, nu am simțit ieșirea dinților, a luat fără probleme biberonul și fără a lăsa sânul, repede a stat pe funduleț, la diversificare a păpat tot- fructe, legume, terciurile, pește, carne ( carnea la noi e pe ultimul loc în rândul preferințelor), nu este un copil bolnăvicios, lunar adaugă bine în greutate, etc.)

Singurul „perete sau barieră” de care ne-am ciocnit noi, ca părinți au fost aceste pusee de creștere. Odată ce am văzut că bebelușul meu a început să se trezească noaptea la fiecare oră, să plângă prin somn, să tresară. A devenit foarte plângăcioasă, de mami nu se putea dezlipi și toate astea m-au pus în gardă: – Ce se întâmplă??? Eu, fiind mamă ce nu se liniștește cu una cu două, am început a citi cărți despre somnul bebelușilor, poate eu ceva nu fac cum trebuie (ce, cum, cât trebuie să doarmă un copil) informații despre dezvoltarea bebelușilor (cum se dezvoltă copilul lunar și ce achiziții face în acest timp) am încercat diverse chestii de liniștire pentru bebe, am fost și la medic desigur (cum noi mămicile tare iubim să ne alertăm și să fugim la doctor) toate au continuat până când într-un final am dat de un articol tare bun, de unde și am aflat despre aceste „pusee de creștere”.

Puseele de creștere sunt perioade în care copilul crește mai mult dintr-o dată (lungime și/sau greutate) și datorită acestui fapt are nevoie de calorii suplimentare. Ele durează în mediu 2-3 zile, maxim o săptămână și apropo, toți bebelușii trec prin aceste pusee de creștere. Ele sunt aproximativ 6 la număr:

 • între săptămânile 1-3 (se intensifică interacțiunea cu lumea înconjurătoare);
 • între săptămânile 6-8 (când bebele începe să-și țină capul singur);
 • pe la 3 luni (bebelușul are tendința să se ridice de la sol, are încercări de rostogolire)
 • pe la 6 luni (când bebelușul e ocupat cu statul în funduleț);
 • pe la 9 luni (este fascinat de statul în patru labe și mersul de-a bușilea);
 • pe la 12 luni (când deprinde mersul în picioare).

Manifestările acestor pusee:

 1.  Stomăcel fără fund (bebelușul va vrea să mănânce mai mult ca de obicei)
 2. Nopți neliniștite ( copii au tendința de a-se trezi mai des pe timp de noapte, din cauza foamei care îi deranjează)
 3. Nervozitatea (majoritatea bebelușilor în această perioadă devin nervoși, irascibili, cauza fiind trezirile frecvente ce nu le permit să se odihnească)
 4. Crize de plânset (bebelușii în genere pot plânge mult, da în crizele astea…. plânsetul ia amploare)
 5. Mămicile au impresia că au lapte puțin și bebele nu se satură. GREȘIT!!! E tot ok cu secreția laptelui, pur și simplu pune copilul mai des la sân și el își va găsi acolo tot de ce are nevoie.

Recomandări pentru părinți:

Înarmați-vă cu multă răbdare, învăța-ți să mâncați pe „apucate”, să vă odihniți în timp ce mergeți și cel mai important: IUBIȚI-VĂ PUIUL, căci e cea mai mare creație a voastră!!!

 

 

eumamica

Copii

No description. Please update your profile.

2 Comments

Natalia Savciuc

ianuarie 24, 2018 at 1:26 pm

Tare fine scris! Msc

  eumamica

  ianuarie 25, 2018 at 8:56 pm

  Mă bucur mult că ți-a plăcut! Plăcut să aud asta.

LEAVE COMMENT