Sfaturi pentru tinerii părinți oferite de Angela Stratulat și Mihai Stratulat

Sfaturi pentru tinerii părinți oferite de Angela Stratulat și Mihai Stratulat

Sfaturi pentru tinerii părinți oferite de Angela Stratulat și Mihai Stratulat

Pe 10 decembrie a fost organizat evenimentul Sănătatea femeii și a copilului de către „Școala Părinților”, unde au venit cu sfaturi utile Angela Stratulat – medic ginecolog- oncolog și Mihai Stratulat – medic pediatru – neonatolog. La acest eveniment au participat peste 400 de mămici dornice de a cunoaște ceva nou în creșterea copiilor.

Succint am să încerc să redau cele discutate la seminar, așa că dragi mămici luați câte un pix și o foaie și notați:

1. Doamna A. Stratulat a discutat despre afecțiunile glandelor mamare și a organelor genitale feminine:

 • Ce numim noi menstruație și ciclu menstrual? ( Menstruația reprezinta un proces fiziologic, prin care se elimină, lunar, stratul superficial al mucoasei uterine. Este un proces normal, care atesta funcționarea bună a aparatului reproducător. În medie, menstruația durează 3 – 5 zile, dar se pot constata diferențe în funcție de unele particularități individuale. Unele femei pot prezenta menstruație 3 zile iar altele 7 zile. În același timp, cantitatea eliminata diferă. Iar Ciclul menstrual – este un interval în medie de 28 de zile în cursul căreia se produc o succesiune de procese fiziologice, prezent la femeie de la pubertate până la menopauză, este întrerupt în perioadele de sarcină sau prin contracepţie hormonală).
 • Lunar, după mentruație fiecare femeie este obligată ca să-și palpeze sânii, pentru a preveni cât și a verifica apariția unui eventual cancer mamar. Palparea corectă se face în felul următor:

Anual orice femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog pentru un examen profilactic!!!

2. Iar Domnul M. Stratulat a instruit mămicile cum corect să acționeze în caz de accesele fibrile, a explicat deosebirile dintre o angină și o pneumonie, etc.

 • 2.1. În caz de convulsii fibrile părinții în primul rând trebuie să așeze copilul în poziția salvatoare (adică culcat pe o parte)
 • Apoi fiți atenți și observați cât durează atacul de convulsie (de obicei convulsiile durează 1 min, dacă durează mai mult de 15 minute și sunt mai mult de 2 accese în 24 de ore, trebuie urgent de apelat la medic).
 • În convulsii sunt indicate fricțiunile ușoare, sau masajul ușor al extremităților pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
 • Scădeți treptat temperatura în camera unde se află copilul (în cameră temperatura ideală ar fi de 18 grade)
 • Sunt bine-venite aplicațiile de comprese reci pe frunte și la ceafă (astfel îmbunătățim termoreglarea și scădem febra)
 • Recomandabil pentru o scădere mai rapidă a febrei sunt administrarea de antipiretice sub formă de picături (efectul supozitoriilor apare peste 40 minute, uneori chiar și peste o oră)
 • Copilul trebui să bea lichide de temperatura camerei.
 • În febră copilul, nu se învelește suplimentar, nu se înfașă. Căci astfel, riscăm să supraîncălzim copilul.
 • Dacă temperatura înaltă tot se menține atunci puteți pregăti o cadă cu apă (temp. 37 C) unde puteți sta împreună cu copilul aproximativ 10-15 minute.
 • Cel mai important: Atașați pe frigider o foiță – MUST TO DO când copilul are febră sau în accesele fibrile (căci când copilul îți este bolnav toate îți fug din cap)

 

 •  2.2 În viroze este permis utilizarea inhalatorului, doar că aceste să fie cu aburi reci (multe mămici sunt măcinate de această întrebare)
 •  Când copilul are viroză, în special în primele 3 zile nu este indicat de-a da analizele acestuia (căci odată ce avem în organism începutul unui proces inflamator vor fi și modificările de rigoare: ceea chiar ar putea duce în eroare un medic și imediat vă ve-ți alege cu diagnosticul de pneumonie!)
 • Examenul radiologic pentru copil este indicat abia după ce sau efectuat toate celelalte examene medicale (ex: examenul obiectiv, inspecția, percuția, auscultația, analiza generală de urină și sânge, etc.)

 

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT