Când este potrivit să învățăm copilul să meargă la oală

Când este potrivit să învățăm copilul să meargă la oală

Când este potrivit să învățăm copilul să meargă la oală

Trecerea de la scutec la oliţă este, poate, cea mai mare provocare cu care copilul tău se va confrunta în marea sa călătorie. Perioada optimală pentru începerea „antrenamentului” este aproximativ între 1,5 – 2 ani când copilul devine treptat conştient de corpul său şi de funcţiile acestuia.
În general părinţii exagerează prin a începe mult prea devreme antrenamentul la oliţă.În primul rând, acest lucru este inutil, copilul nu va învăţa să-şi reţină materiile fecale şi să se ceară la oală decât după 2-3 ani oricât de devreme a-ţi începe. Unii copii la care s-a impus oliţa prea devreme dezvoltă reale probleme psihologice dar și medicale ( ca de exemplu constipaţie) de aceea specialiştii recomandă cu fermitate să nu se înceapă prea devreme.

 

Noi îți sugerăm câteva indicii pentru a înțelege mai bine când poți începe „operațiunea olița”:

1. Copilul merge fără nici o problemă. Centrii nervoşi care controlează sfincterul anal sunt aproape de cei care controlează mersul. Faptul că copilul a învăţat să meargă indică că, cel puţin anatomic, corpul lui este pregătit pentru controlul sfincterelor.

2. Copilul devine conştient de propriul corp, îşi manifestă clar nemulţumirea când scutecul este murdar şi poate să anunţe că urmează să aibă scaun (ex: scremete, se duce singur după oală, umblă prin casă și o caută, etc.).

3. Copilul înţelege şi urmează comenzi simple ale părinţilor („adu jucăria” ” dă-i jucăria lui tata”, etc)

4. Părinţii se simt și ei pregătiți și se pot liber angaja într-un demers care va cere luni de zile de răbdare, înţelegere și sprijin pentru cel mic.

Fiecare dintre aceste condiții sunt semne ale maturizării copilului, din punct de vedere fizic și intelectual.

Cum îl învăţăm să facă la oliţă?

1. În primul rând povestiţi-i ce se întâmplă la toaletă. Lăsaţi-l să vă vadă când mergeţi la toaletă dacă îi este interesant.

2. Arătaţi-vă interesul sporit pentru momentul când are scaun în scutec, felicitaţi-l pentru asta. Acest lucru are rolul de a învăţa copilul să anunţe când simte că urmează să facă. Copilul va face asocierea între scaun și remărcile pozitive ale părinţilor şi astfel, dorind aprecierea familiei, va începe să anunţe dinainte ce urmează să se întâmple. Această etapă este crucială. Doar învăţând copilul să coopereze şi să anunţe dinainte că are nevoie la toaletă veţi avea succes în demersul propus.

3. Cumpăraţi o oliţă şi lăsaţi-o în preajma copilului să se obişnuiască cu ea. Puteţi să încercaţi să-l obişnuiţi direct la toaletă, cu un colac adaptat pentru copii, dar acest lucru e ceva mai dificil. Copilul mic se teme adesea de toaletă, de apa care curge, de faptul ca ar putea să cadă în toaletă.

4. Cumpărați o oliță simplă (fără jucării, muzică și a altele) căci odată pus pe oală, copilul v-a uita care este de fapt rolul ei și ce trebuie el să facă aici.

5. Învățați să vă cunoașteți copilul, să-i cunoașteți obiceiurile/rutina, astfel ve-ți observa o oră aproximativă la care copilul are scaun și repede puneți-l la oală, faceți din asta un obicei zilnic (chestia asta e valabilă doar în cazul în care copilul are scaun regulat și stabil), iar dacă nu are scaun stabil atunci pur și simplu pune la oală copilul după ce a luat masa de la prânz (fă asta zilnic și ve-ți reuși împreună).

6. Comunică cu copilul, explică-i ce este oala și care este „meniarea” ei. Chiar dacă este mic, piciul tău te va întelege, dacă nu azi, atunci mâine la sigur!

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT