Stomatita la sugari

Stomatita la sugari

Stomatita la sugari

Stomatita este o infecție inflamatorie a mucoasei bucale , manifestată prin congestie, tumefiere (umflare), durere şi uneori ulceraţii, vezicule (băşicuţe) sau depozite murdare alb-cenuşii de fibrină precipitată. Rănile pot fi dureroase și pot sângera ușor atunci când sunt raclate (atinse). Uneori candidoza bucală se poate răspândi în zona palatului dur al cavității bucale (cerului gurii), gingiilor, amigdalelor sau în partea din spate a gâtului (faringe).  Face parte din cadrul afecțiunilor cu o durată medie de vindecare, fiind necesare aproximativ cinci-zece zile. Cu toate că stomatita apare o singură dată, se poate întâmpla ca nou-născutul să se confrunte cu mai multe astfel de episoade supărătoare, având de-a face cu o stomatită recurentă.

   

Cauzele stomatitei:

 1.  Imunitatea bebelușului scăzută (în urma suportării unei infecții virale, bacteriene, etc)
 2.  Administrarea unor medicamente (cel mai des antibiotice)
 3. Nerespectarea igienii micuțului și a mamei (bebelușul poate băga în guriță diverse obiecte/jucării murdare, iar mama nu-și spală sânul înainte de fiecare alăptare)
 4.  Ulcerații mecanice (produce în timpul erupțiilor dentare)

Manifestări:

 1. În prima etapă de îmbolnăvire, copilul are o salivaţie abundentă, care curge printre buze, deoarece nu poate înghiţi din cauza durerilor provoacate de mişcările limbii.
 2.  Prezența pe mucoasa bucală ( pe obraji, pe limbă, pe partea internă a buzelor) a unor depuneri albicioase (pot a fi atât solitare, cât și multiple).
 3.  Mucoasa bucală sau gingia este congestionată (roşie), tumefiată (umflată) şi dureroasă la orice atingere. Mai târziu, copilul atestă și dureri în regiunea submandibulară.
 4. Deseori, pe această mucoasă congestio­nată apar ulceraţii, acoperite cu depozite gălbui sau alb-cenuşii (ulcero-membranoase) sau vezicule (băşicuţe) foarte dureroase la atingere și care ulterior pot fi cu conținut hemoragic.
 5.  Copil irascibil, plângăcios, febră 38,00-39,00 C. Copilul refuză sânul, plânge când este pus să sugă.

Tratament:

 1.  Mai întâi mergeți la un medic pediatru pentru confirmarea diagnozei.
 2.  Ștergerea cavității bucale cu sol. albastru de metilen ( după mese).
 3.  Înainte de fiecare alăptare, sânul trebuie spălat cu apă fiartă/răcită și bicarbonat de sodiu.
 4. Copilul trebuie să consume cât mai multe lichide, rehidratarea intensă.
 5.  Simptomatic: adică în caz de febră- administrați un antipiretic, în caz de dureri intense – un analgezic, spasmolitic (paracetamol, ibuprofen, etc).
 6. Izolați copilul de interacțiunile cu restul familiei. Dezinfectați camera acestuia și toate obiectele cu care intră în contact direct.

 

 

Și ceva pentru suflet:

„Copiii nu sunt singurii care cresc. Și părinții cresc. Tot așa cum noi ne privim copiii pentru a vedea ce fac cu viețile lor, tot așa ne privesc și ei pe noi, ca să vadă ce facem noi cu ale noastre. Nu le pot spune copiilor mei să
ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre ele.”
Joyce Maynard

 

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT