Ghid pentru părinți

Ghid pentru părinți

Ghid pentru părinți

Misiunea de a fi părinte este deosebit de grea! A fi părinte e o meserie în toată puterea cuvântului, cu deosebirea că în acest caz trebuie să muncim cu normă întreagă, zi și noapte, fără să beneficiem de concedii anuale plătite sau de pauzele determinate de reviziile tehnice. Căci în primul rând de tine depinde,  ce om/ce persoana vei educa și cum va crește ulterior:

 • astfel, vrei să-l faci să fie deștept (de la câteva luni începi ai citi cărți, pe când bebelușul tău nici idee nu are de ce faci și care e scopul tău)
 • vrei să crești un copil echilibrat (astfel începi a citi cărți de parenting,  etc.)
 • vrei să ai un copil activ (abia începe a merge, iar tu deja ți-ai înscris copilul la orele de dans, muzică, înot, etc)
 • vrei ca copilul tău să fie cel mai bun în toate și peste tot (mereu compari cu ce poate copilul tău cu cel al vecinului/al uni prieten/sau al unei rude).

De fapt, părinții prea repede își țintesc ochii în depărtare, astfel omit lucruri atât de simple și esențiale copiilor.

Eu țin să vă reamintesc ce aveți voi de făcut în rol de părinte în primul rând:

 1. Învață să te bucuri de lucrurile simple: de mirosul bebelușului de lângă tine, de zâmbetul sincer și ochii somnoroși ce te caută dimineața prin casă: „-mami, tati… unde sunteți?”, de gălăgia ce îți umple casa.
 2. Fii recunoscător pentru tot ce ai: în primul rând ai devenit părinte, ai creat o familie frumoasă, seara cineva te așteaptă acasă, ai un job care îți aduce o oarecare sursă de venit, etc.
 3. Învață-ți copii să zâmbească, să știe să se bucure de soare, să primească plăcere mirosind o floare, să alerge prin ploaie, să sară în sus când aud muzica cântând.
 4. Învață-ți copii să nu le fie frică de nimic (în primul rând de medici) căci unii copii (4-7 ani) doar ajung la ușa doctorului și încep o gură, dar știți de ce? – pentru că cineva ia spus: dacă vei fi obraznic, te duc la doctor și îți va pune o injecției (această frică a fost insuflată de nimeni alții decât de părinți) deci fiți atenți cum și în ce mod acționați asupra comportamentului copiilor!
 5. Păstrați-vă calmul! Știu că e greu (în special când copilul începe a plânge pentru că nu i-ați cumpărat ce și-a dorit din magazin) dar trebuie. Astfel, îți creezi o imunitate proprie și devii mai echilibrat. Lasă copilul să plângă, se va liniști el (până la urmă nimeni nu a făcut febră de la plâns, nu a scăzut în greutate, nu a răcit) – așa recomandă cei mai buni specialiști în parenting.
 6. Când petreci timp cu copilul tău, deconectează-te de la lumea exterioară (închide telefonul, TV-ul, calculatorul) fii doar TU și EL! Privește-l cum se joacă, ce mimici dulci schițează, ascultă-l și răspunde-i la întrebări.
 7. Înainte de-a merge și tu la culcare, privește-ți puiul: sărută-l, învelește-l, spune-i noapte bună și… nu uita să zâmbești!
 8. Împărțiți responsabilitățile în familie: cine pregătește micul dejun, cine spală vesela, cine duce copilul la școală/grădiniță, cine plimbă cățelul, etc. În acest mod, evitați din start micile neînțelegeri care ar putea apărea.
 9. Spuneți cât mai des: TE IUBESC! Spuneții soției, soțului, copiilor, părinților –celor mai importanți oameni din viața ta!
 10. Lucrează la cote maxime! Căci fericirea din păcate, actualmente a devenit dependentă și de resursele financiare! Lucrează pentru viitor/pentru copii/pentru vacanțe și restul!

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT