Sănătatea mamei după naștere

Sănătatea mamei după naștere

Sănătatea mamei după naștere

Grija pentru organismul tău, proaspătă mămică nu se termină odată cu aducerea pe lume a bebelușului. După naștere ai de făcut câteva vizite la medic, pentru a te asigura că recuperarea ta decurge conform normelor.

Imediat după naștere, te fixezi pe rolul de mamă și cam uiți că ești femeie, dotată cu un „mecanism” special, care mai trebuie și el controlat și reglat din când în când. Mai ales că aducerea pe lume a unui copil este o adevărată revoluție pentru organism. Pentru ca să ai grijă cum trebuie de puiul tău va trebui să ai, în primul rând, grijă de tine. Să dormi, să te alimentezi corespunzător (mai ales dacă alăptezi), să te detașezi uneori, să ceri ajutor și să nu ratezi vizitele la medic din perioada de recuperare.

Deci, iată care sunt principalele examene necesare după naștere:

  • Examinările ginecologice: În maternitate, lăuza (adică după naștere până la 6 săptămâni femeia va fi numită lăuză) va fi supusă mai multor controale, dintre care ultimul – înainte de externare. La o săptămâna după naștere are loc o nouă examinare, moment în care medicul evaluează dacă pot fi scoase firele (în cazul unei cezariene sau a unei epiziotomii). Următorul examen ginecologic este la 45 de zile (aproximativ șase săptămâni) de la naștere.În mod normal, dacă nu există probleme, pacienta va reveni în cabinetul ginecologului la șase luni de la naștere pentru o nouă examinare, când este indicată și efectuarea unei ecografii transvaginale – pentru a vedea dacă uterul și-a revenit după naștere sau dacă a avut loc cicatrizarea completă a uterului (în cazul unei cezariene) – precum și un test Papanicolau.

 

  • Examenul sânilor: Dacă nu există nici o modificare a lor, examinarea sânilor se face în cadrul vizitelor la ginecolog specificate mai sus. Însă, dacă femeia sesizează careva probleme ale sânilor, trebuie programată urgent o vizită la medicul – mamolog, chiar dacă alăptează sau nu. Palparea sânilor se poate face și atunci când exista lactație. Este cel mai simplu consult, dar el poate da indicii despre starea sânilor. După încheierea alăptării, este recomandată o ecografie mamară.

 

  • Analizele generale de sânge și urină: Primele analize de sânge trebuie făcute după naștere, înainte de externare, cu scopul de-a evalua starea de sănătatea a mamei. Dacă în timpul sarcinii au existat analize cu rezultate modificate, acestea trebuie repetate la maxim trei luni de la naștere, pentru a vedea dinamica stării de sănătate. Fătul a consumat din rezerva de fier a mamei, așadar aceasta trebuie evaluată. În plus, alăptatul consumă cantități mari de calciu. Multe femei ajung la pierderi de masă osoasă în lipsa unui aport corect de calciu.

 

  • După încheierea alăptării, verificați  glanda tiroidă ca să fiți sigure că a revenit la normal. Deoarece, actualmente 1 din 8 femei în decursul vieții pot dezvolta unele afecțiuni tiroidiene.

 

După cât timp reapare ciclul menstrual?

Prolactina, hormonul care sporește cantitatea de lapte matern, are rolul de a inhiba apariția ovulației, de aceea, în perioada după naștere, femeile nu au menstruație. Această perioadă poate varia, nu există o regulă, fiind influențată de faptul că mama alăptează sau nu copilul.

Dacă nu alăptați, menstruația poate să reapară cel mai devreme după 10 săptămâni, însă sunt cazuri în care ciclul menstrual apare abia după 12 luni de la naștere. Indiferent de perioada de așteptare, nu trebuie să vă faceți griji în privința aceasta, mai ales dacă testele realizate la primul consult după naștere au fost bune

Reluarea vieții sexuale

În perioada post-partum, proaspăt mămica este foarte preocupată de creșterea nou-născutului și de recuperarea sa fizică și psihică. De cele mai multe ori, chiar dacă sunt pregătite fizic, femeile nu se simt pregătite psihic să reia viața sexuală, de aceea nu există o regulă generală.

Contactul sexual se poate relua numai după refacerea cervixului, a epiziotomiei, dar și atunci când aceasta se simte pregătită din toate punctele de vedere. Putem vorbi de perioada de după cele șase săptămâni în care se presupune că femeia se reface, însă aceasta variază în funcție de rapiditatea vindecării și complicațiile care pot apărea.

 

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT