Încetarea alăptării, un test ușor de trecut!

Încetarea alăptării, un test ușor de trecut!

Încetarea alăptării, un test ușor de trecut!

Câte dintre noi au auzit sfaturi sau fraze de genul: “Nu-ți se pare că ar fi timpul să încetezi  cu alăptarea, luând în considerație că deja copilul tău e trecut de vârsta de 1 an?” sau “După o anumită vârstă (mai exact după 1 an de alăptare) laptele matern nu mai are aceeași importanță, aceeași valoare nutritivă, etc.” și tot soiul de alte opinii care ne debusolează și ne fac sa ne întrebăm ce este de fapt cel mai bine pentru copilul nostru? Cât să îl mai alăptez? Care e durata optimă a alăptării?

Ce recomandă OMS (Organizația Mondială a Sănătății)?

OMS recomandă ca alăptarea să fie inițiată cât mai repede după naștere și să fie făcută exclusiv la cererea bebelușului până la vârsta de 6 luni. După această vârstă se poate începe diversificarea alimentației, dar alăptarea e important sa continue la fel ca înainte, la cererea copilului, până la vârsta de 1 an (la această vârsta copilul este pregătit pentru ablactație, alăptarea după vârsta de 1 an este deja alegerea fiecărei mame).

 

Istoria mea legată de încheierea alăptării:

 

1) Eu am început acest proces prin încetarea treptată!!! A fost un proces de lungă durată, la fiecare 2-3 săptămâni scoteam din alimentație câte o masă (am început cu masa de la prânz). Până atunci fetița mea adormea doar la sân, astfel am început să o adorm fără lapte (îi cântam, o lăsam să obosească mai mult, ne jucat puțin înainte de somn, o netezeam pe spate sau cea mai bună metodă – la prânz o adormea altcineva, în cazul meu era bunica, badea sau tati).

2) Mereu la îndemână aveam ceva pentru potolirea foamei (fructe, biscuiți/covrigei, iaurt, piureuri din fructe/legume).

3) Tot așa treptat reduceam poziționările la sân, într-un final am rămas doar cu alăptatul înainte de somn (noaptea). Deci, asta a fost poate cea mai complicată etapă din tot procesul. Ea începea să plângă și să caute sân, însă eu îi pregăteam sticluța cu ceai sau apă călduță (pentru a o calma), o adormeam așa cum ea iubea să fie adormită (o legănam în brațe) și timp de 2 săptămâni Deea mea a început să adoarmă singurică și pentru TOATĂ NOAPTEA (lucru ce îmi părea imposibil de realizat).

4) Eu mi-am alăptat copilul până la vârsta de 1 an și 5 luni. Am renunțat la alăptare doar dintr-un singur motiv: împreună cu soțul aveam planificată prima noastră vacanță în 2. Așa că, înainte de plecare am vrut să-mi las copilul un pic mai „independent”. Deși după naștere eu eram decisă să alăptez până la 2 ani. Mă bucur enorm că mi-am înțărcat copilul până la vârsta de 1,6 luni!

 

După încetarea alăptării:

    – fetița mea a început să adoarmă singură (fără legănat, ținut în brațe, cântat și restul. Noi citim povestea înainte de somn, îi dăm pup lui tati, stingem lumina și gata, toată lumea doarme).

– a început să mănânce mai bine și mai mult. Mănâncă absolut tot ce are în farfurie și indiferent de ce-o fi în farfurie. E foarte rea când e înfometată.

– pentru că am mers pe încetarea treptată a alăptării ( am scos treptat câte o alăptare) nu am avut deloc probleme legate de sâni (canale înfundate, sâni întăriți, dureri și restul. Doar de câteva ori am stors cantități mici de lapte pentru a preveni tensiunea din sâni. Deși eram pregătită pentru orice, căci fetița mea mânca destul de des și lapte era mai mult decât suficient, pe parcursul alăptării de mai multe ori am avut stază de lapte/sâni împietriți/dureri/edem.

Concluzie:

După vârsta de 1 an copiii sunt bine pregătiți pentru ablactație, însă nu și mamele! Cel mai greu peste încetarea alăptării trec mamele! Anume ele sunt cele care prea mult gândesc, punându-și mii de  întrebări: „oare cum o să fie?, dar ce mă fac cu sânii?, da copilul meu adoarme doar la sân și gata, ce mă fac fără sân?; da încă nu este pregătit copilul pentru a fi înțărcat!; dacă eu mai am lapte, de ce să nu alăptez mai departe?; etc.”

 

Aștept cu mare drag să vă împărtășiți și cu experiențele voastre legate de încetarea alăptări!!!

Aveți grijă de voi și de puii voștri.

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT