Ce NU TREBUIE să faci în procesul de înțărcare a copilașului???

Ce NU TREBUIE să faci în procesul de înțărcare a copilașului???

Ce NU TREBUIE să faci în procesul de înțărcare a copilașului???

Cea mai simplă și naturală metodă de înţărcare este alăptarea copilului până în momentul în care decide să renunţe el singur. Unele mame încep să dezvețe copilul de alăptatul la sân treptat, în ultimele șase luni de la începerea diversificării alimentaţiei. Deci, dragă mămică poţi tu să inițiezi procesul sau să-l lași pe seama dorinţelor copilului.

Dacă iei decizia de a înțărca copilul, planifică acest lucru din timp, pentru că specialiştii recomandă înțărcarea TREPTATĂ ȘI GRADUALĂ, astfel, având nevoie de mult timp și răbdare.

Înţărcarea treptată şi graduală este ideală, întrucât ea oferă mamei şi copilului timp pentru adaptarea treptată la schimbarile ce intervin, făcând acest proces mai puțin stresant pentru ambii. În plus, este recomandabil ca schimbările hormonale ce se produc în organismul mamei după ablactaţie sa se facă treptat şi nu brusc.

Cum să opreşti lactaţia treptat şi gradual????

În lumea întreagă se recomandă reducerea treptată a numărului de alăptări pe parcursul unei perioade de timp, care poate să varieze pentru fiecare caz în parte *aici nu uităm că fiecare copilaș este DIFERIT). Începeți procesul de ablactaţie prin a reduce din numărul de alăptări, câte una la fiecare câteva zile sau o săptămână, substituind alimentaţia la sân cu hrănirea prin biberon sau alt tip de hrană potrivită vârstei copilului. Este mai bine de eliminat întâi sesiunea de alăptare de după masa de prânz, să zicem timp de o săptămână. Între timp, stoarceți laptele din sâni dacă îi simţiți plini, dar nu stoarceți tot, pentru că veți stimula și mai mult o nouă secreţie de lapte. După ce sânii revin la o stare normală, adaptată cu acest regim şi se simt confortabili, nu sunt umflaţi, începeți să mai scoateți a doua alăptare la sân din alt moment al zilei (sau al nopţii), înlocuind-o cu formula de lapte, sau altă hrană, pentru alte câteva zile sau o săptămână.

Ablactaţia poate să dureze câteva săptămâni sau mai mult, chiar şi până la şase luni. Cât de repede vei reuşi să dezveţi copilul de la sân depinde de vârsta pe care o are, de numărul de alăptări în 24 de ore şi cât de predispus este micuţul tău să se lase de sân. Dacă copilul este hrănit mai mult la sân decât cu alte alimente, atunci încetarea lactaţiei s-ar putea produce timp de 4 săptămâni, altfel – ar putea să dureze mai puţin sau mai mult, totul fiind în funcţie de caz.

Ce NU TREBUIE să faci în procesul de ablactație???:

1. NU se recomandă legarea sânilor!!!! Legarea sânilor poate avea doar efecte adverse secundare, cum ar fi: blocarea de canale galactofore, mastită și nemijlocit, durere. Nu asculta sfaturile nimănui! Doar informează-te!
2. NU FOLOSIȚI medicamente pentru scăderea producției de lapte! Unul dintre medicamentele indicate era si Bromocriptina, care are efecte adverse serioase, ea nu se mai recomandă de-a fi utilizată pentru oprirea lactației, deoarece de-a lungul timpului au fost raportate câteva cazuri de deces în urma utilizării în acest scop.
3. Actualmente nici o terapie alternativă (ex homeopatie, presopunctură, acupunctură) nu a putut demonstra efecte de oprire a lactației în studii clinice.

Ce TREBUIE SĂ FACI în procesul de ablactație:

1. Ai grijă de sânii tăi!
2. Stoarce lapte din sâni pentru a reduce presiunea, dacă îi simţi tensionați. Nu trebuie să goleşti tot sânul de lapte, dar stoarce atât încât să te simţi comod. Stoarcerea laptelui stimulează, oarecum, o nouă secreţie, dar nu atât de multă ca atunci când copilul suge, de aceea nu-ţi face griji dacă va trebui să repeţi acest lucru de mai multe ori şi mai multă vreme, sânii tăi trebuie să înceteze treptat secreţia de lapte.
3. Masează sânii angorjaţi uşurel din toate direcţiile spre mameloane în timp ce îi storci, pentru a preveni înfundarea canalelor de lapte și formarea de noduli. Dacă ai uşurat sânii poţi aplica pe ei comprese reci, care te pot ajuta să calmezi secreţia de lapte, umflarea şi disconfortul.
4. Unele mame aplică, frunze de varză pe sâni, ce ajută la încetarea secreţiei de lapte, reduc senzaţia de durere și disconfortul local. La fel, salvia (mai exact ceaiul din salvie sau tinctura din salvie) este recomandată în procesul de oprire a secreției de lapte.
5. Învață să ai răbdare și încredere în corpul tău!!!!

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT