Vârsta de 2 ani- începutul tantrum-urilor la copii

Vârsta de 2 ani- începutul tantrum-urilor la copii

Vârsta de 2 ani- începutul tantrum-urilor la copii

Salutare dragă lume!

Știți fraza asta: „atâta timp cât nu mă afectează pe mine/pe familia mea în mod direct, nu mă interesează” sau „devii expert într-un domeniu doar atunci când ai nevoie”, cam în astfel de situații am fost și eu (sunt sinceră și recunosc)
Deci fetița mea de curând a împlinit 2 anișori (nu-mi vine să cred că sunt mamă deja de 2 ani) și….. odată cu acest mare eveniment s-au început și careva schimbări în comportamentul ei, ca de exemplu: -asta nu e bun! -asta nu-mi place! -asta nu vreau!, crize de plâns fără motiv, plânsete la orice refuz al nostru! Isterie la orice pas! Doar la mama în brațe (sincer și la baie cu ea în brațe eram nevoită să merg, lucru care până acum niciodată nu se întâmplase), în aceste condiții am aflat și noi despre TANTRUM-uri și despre renumita „Criza de la vârsta de 2 ani”.

Copiii încep sa înțeleagă mult mai multe dintre cuvintele pe care le aud, însă aptitudinile lor de-a le exprima sunt atât de limitate, iar când ei nu își pot exprima ce simte sau ce își doresc, astfel crește frustrarea și apar crizele de furie pe motiv că nu sunt înțeleși! Iar în jurul vârstei de doi ani, uneori mai devreme, alteori mai târziu, copilul începe să descopere că este o ființă separată de mama sa, începe să își descopere și să experimenteze independența. Treptat, își dă seama că poate lua unele decizii pentru el, că nu trebuie să facă întotdeauna aşa cum îi spun ceilalți, adulţi. Şi descoperă, lucru pe care îl ştim cu toţii, cât de minunat este să poţi lua decizii pentru tine însuţi.

Cu cât îi livrăm noi, ca părinţi, mai multe NU-uri, cu atât mai multe vom primi şi noi în schimb din partea lui. Dacă vrem un copil pozitiv, să încercăm să fim noi părinţii pozitivi! Şi, cu cât îl lăsăm să aibă mai mult control în anumite acţiuni (baia de seara, spre exemplu), cu atât se va simţi mai puţin frustrat şi va accepta un pic mai uşor autoritatea noastră atunci când suntem într-o situaţie care nu se poate negocia.

Vârful de manifestare a TANTRUM-urilor este între 2 și 3 ani, frecventa și intensitatea lor descrescând spre vârsta de 4 ani. Se desfășoară pe parcursul unui an, 23-83% din copiii cu vârste între 2 și 4 ani manifestând accese de furie cel puțin ocazional.

Majoritatea copiilor au tantrum în anumite locuri anumite. De regula se petrec în public, atunci când copilului i s-a refuzat ceva și ăncetează atunci când el obține ceea ce își dorește. Pot exista variații între aceste limite în funcție de nivelul de energie al copilului, gradul de răbdare al părintelui și abilitatea lui de a-și calma copilul.

CE FACI ÎN TIMPUL UNEI CRIZE DE FURIE:

– În primul rând tu, ca părinte, păstrează-ți calmul!!!
– Nu îl lăsați singur în timpul unei crize de furie! Este recomandat să stați cu copilul în timpul crizei sale de isterie. Oricât de tentant vi s-ar părea să ieșiți repede din cameră, el s-ar putea simți abandonat. Furtuna emoțională prin care trece poate fi înspăimântătoare pentru el, și v-a aprecia faptul că vă aflați în preajma lui.
– Nu cedați și nu negociați în timpul unei crize de furie! El nu aude nimic atunci, doar își lasă emoțiile să iasă afară.
– Discutați cu copilul după ce trece criza de furie! Explicații sau cel puțin încercați să-i explicați ce se întâmplă cu el și despre tot ce îl deranjează.
– Fiți cât mai pozitivi acasă, creații copilului un mediu plăcut pentru o dezvoltare emoțională cât mai frumoasă!!!

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT