Demineralizarea dințișorilor de lapte la bebeluși

Demineralizarea dințișorilor de lapte la bebeluși

Demineralizarea dințișorilor de lapte la bebeluși

Bună draga mea mămică.

Astăzi vreau să-ți vorbesc despre cariile dentare la bebeluși sau „caria de biberon” cu mai sunt numite ele, pentru că tot mai des întâlnesc cazuri sau aud istorioare în care mamele disperate povestesc că bebelușul lor la doar 1-2 ani manifestă primele carii dentare, sau pur și simplu dințișorii abia ieșiți încep a se măcina.
Este o problemă foarte actuală, și am decis să vin cu ceva recomandări, mai ales că și noi ne-am ciocnit cu aceste măcinări precoce ale dințișorilor la fetiță.

Deci…. fiind medic de profesie, încerc să-mi cresc copilul cât mai sănătos posibil (fără zahăr, fără antibiotice, și fără alergatul pe la specialiști la primii muci). Însă este o „regulă de aur” (hai să spunem așa) că la copiii sau rudele doctorului boală nu evoluează așa ca de obicei (ca la toți de altfel), mereu trebuie să fie ceva specific, ceva mai complicat, ceva nu după tabloul clinic al bolii dintr-un manual de specialitate.

Astfel vreau să vă spun că la 9 luni fetița mea avea 10 dinți, dintre care cei 4 frontali de pe arcada superioară (dinții incisivi) au început să se îngălbenească. Și foarte repede procesul a trecut la etapa următoare, adică au început să se macine/demineralizeze. Iar la 1 an și 3 luni ea nu avea deloc acești dinți!!!!
Am mers la multi medici stomatologi, am citit foarte multe articole legate de acest fenomen (unele articole îmi păreau chiar amuzante și cu informații copy-paste) până am găsit câteva răspunsuri cât de cât credibile și adevărate în formarea cariilor precoce la bebeluși.
Și iată care sunt ele:
– ereditatea (totul se moștenește, inclusiv și cariile dentare)
– toxicoza mare suportată de mamă în primele 16 săptămâni de gestație. În primele 20 de săptămâni se formează primii mugurii dentari (mai exact incisivii) astfel din cauza vomelor și alimentației precare a mamei, bebelușul nu primește în cantități suficiente cele mai importante elemente și microelemente: calciu, fosfor,proteinele din carne, vitaminele C și D.
– demineralizarea dințișorilor mai este cauzată și de acidoza din cavitatea bucală, rezultată în urma acidozei întregului sistem limfatic ca consecință a unei alimentări incorecte a mamei în perioada alăptării.
– igiena cavității bucale precară. Deci spălarea pe dințișori se face de la imediata lor apariție!!!!
– dar cele mai multe cauze rămân pe deplin a fi necunoscute!

Într-un final, la 1 an și 3 luni noi am mers la medicul stomatolog, unde dințișorii fetiței au fost tratați și modelați cosmetic (aceste reconstrucții au ținut 3-4 luni și au căzut). Însă cel mai important a fost faptul că noi am oprit procesul de demineralizare și am salvat rădăcinile dinților (dacă nu se intervine la timp procesul de demineralizare trece la rădăcini, apare durerea la copil și ulterior sunt afectații dinții alăturați).

Am lăsat copilul să mai crească, am mers regulat la vizitele stomatologului, am spălat seară de seară dințișorii ca la vârsta de 2 ani să mai facem o procedură (cea mai importantă de astfel) reconstrucția durabilă a acestor dinți. Deci, am recurs la anestezia generală (nu am citit și nici nu am de gând să citesc sau să ascult fel de fel de teorii legate de efectele negative ale anesteziei. Eu știu doar că la copilul meu totul o să fie bine și atât!!!) și acum fetița mea are cei mai frumoși dințișori. Zâmbește mult și articulează corect cuvintele!

De ce am recurs la reconstrucția dinților cu anestezie?

1. Pentru eu îmi pasă de sănătatea emoțională a copilul meu! La doar 2 ani (la oricât de înțeleaptă și răbdătoare nu ar fi ea) nu o să poată sta 2 ore în scaunul stomatologului cu gurița deschisă! E mult prea stresant
2. Pentru că medicul stomatolog lucrează mai efectiv și calitativ (este și ceea ce ne dorim în urma procedurii) în aceste condiții.
3. Repararea a 4 dințișori odată necesită timp și răbdare. Nu e o procedură de 10 minute și gata.
4. Pentru am avut încredere în specialistul la care am mers!

Deci dragele noastre, nu citiți bancuri (sau articole informative cum le spun sau le consideră alții) precum că demineralizarea dinților la copii sunt cauzate de laptele matern, de alimentările din timpul nopții, de faptul că copilul a fost alimentat cu lapte-praf, etc.!!!

Aveți grijă de copiii voștri și cu drag mereu vă pot ajuta cu un sfat sau o recomandare.

eumamica

Diferite, Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT