Vitamina D – rolul ei în creșterea și dezvoltarea copiilor

Vitamina D – rolul ei în creșterea și dezvoltarea copiilor

Vitamina D – rolul ei în creșterea și dezvoltarea copiilor

Bună, știți voi sau nu (dar eu oricum țin să vă spun) că în spatele acestui blog dedicat în totalitate mămicilor mă aflu eu, proaspăt medic neonatolog. Și de când am intrat în funcție, prin spitale m-am ciocnit cu dura realitate: copii abandonați, copii cu malformații, copii născuți prematur, copii cu rahitism, ș.a.m.d. E dureros…. E greu emoțional… Dar e și mai greu să văd unele mame care pur și simplu nu știu/nu își pot crește nou-născutul. Merg acasă din maternitate cu un copil perfect sănătos, ca ulterior peste 2-3 luni să fie internate cu acest copil malnutrit (unele uită să hrănească copilul, altele spun că nu mai au lapte, dar nici bani pentru a procura lapte-praf, iar altele nu își spală copilul pe motiv ca acesta să nu răcească). Lucruri atât de banale/absurde chiar, dar care real există.
Despre toate astea și multe altele am să scriu eu un alt articol. Iar în acesta vreau să vă vorbesc despre vitamina D, care după cum bine știți este indicată bebelușilor până la vârsta de 2 ani cât și femeilor însărcinate.

Ce roluri are în organism vitamina D?

Este un hormon cu implicații și efecte foarte largi; controlează activitatea a 3000 de gene, controlează metabolismul osos, implicată în activitatea sistemului imun, a sistemului muscular. Un bun nivel al vitamiei D este mai nou corelat cu reducerea riscului pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni; diabet zaharat tip 2, cancer (colon, piele, sân, prostată), boala Alzheimer, inflamație cronică, alergii, boli autoimune, depresie. De aceea, se recomandă și maturilor în perioadele cu mai puțin soare (adică toamnă iarnă) să administreze cu scop profilactic vitamina D.

Bebelușul dumneavoastră are nevoie de vitamina D pentru că:
– Pielea lor este foarte sensibilă la soare și nu ar trebui expusă direct la lumina soarelui;
– E posibil ca hrana lor (laptele de mamă, laptele pentru sugari sau mâncarea solidă) să nu conțină destulă vitamina D;
– și La vârsta între 0 – 24 luni, bebelușii cresc foarte repede și de aceea au o nevoie mai mare de vitamina D pentru a dezvolta oase puternice.

Ce fel de Vitamina D ar trebui să-i administrați bebelușului?

Vitamina D3 (colecalciferol) este forma preferată de vitamina D pentru sugari. Vitamina D3 este un produs folosit sub formă lichidă, corespunzătoare pentru sugari și conține doar vitamina D3. Nu folosiți produse care conțin alte vitamine în plus de vitamina D (cum ar fi produsele de multivitamine).

Recomandări: Pentru a vă asigura că TOȚI sugarii au destulă vitamina D, trebuie să le administrați 5 micrograme (5μg) de vitamina D3 în fecare zi, de la naștere și până la vârsta de 24 luni!!!

Deficitul de această vitamină la copilaș se manifestă prin:
– rahitism (nu adaugă suficient în greutate, suprapunerea oaselor craniene sau neînchiderea fontanelelor, oase fragile ce pot duce la curbarea coloanei vertebrale, deformări osoase, creșterea întârziată a dinților, copil fragil, tegumente palide, moleșeală, lipsa poftei de mâncare)
– osteomalacia (demineralizare osoasă manifestată prin fracturi frecvente la lovituri ușoare, slăbiciuni musculare, dureri osoase, etc).

Și deci, importanța vitaminei D asupra creșterii și dezvoltării copiilor noștri este mult mai mare decât credem noi!
Morala e simplă aici: Dragi mămici, fiți mai responsabile! Sănătatea copiilor e în mâinile voastre. Iar odată ce ați conceput un copil, oferiții totul! Copiii necesită timp (mult timp) și investiții!

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT