Încetarea alăptării sau despre ablactație

Încetarea alăptării sau despre ablactație

Încetarea alăptării sau despre ablactație

Salutare!
Tema asta e „dureroasă” aș spune eu, căci aici puteți citi/auzi zeci de variante, recomandări și păreri. Iar mamele, care sunt la primul copil (de obicei) pur și simplu se pierd în această avalanșă de informații și ajung să-și asculte mama sau bunica, care din intenții bune îi spun că copilul trebuie înțărcat brusc, așa peste noapte. Și încă tot ele îți vor spune să începi să faci asta de la o sfântă zi de luni, ca să fie totul mai cu spor și ajutor. Sau și mai bine, lasă copilul la bunici și tu (mamă de altfel) pleacă pentru câteva zile. Iar când te vei reîntoarce… gata cu înțărcarea!
Deci, nu faceți astfel de GREȘELI, sau mai exact altfel de PROSTII!!!!

Organizarea Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de 6 luni, urmând ca apoi până la 2 ani, să fie continuată în paralel cu diversificarea. Ea poate fi menținută și după vârsta de 2 ani, în cazul în care mama și copilul își doresc acest lucru.
Alăptarea este un proces complex. Pe lângă faptul că e o sursă de hrană, alăptarea este și o formă de comunicare a copilului cu mama, o modalitate de a se relaxa, de a-și alina durerea, emoțiile și stresul, de a trece mai ușor peste erupția dentară și peste puseele de creștere etc.
Pentru copil, sânul este întreaga sa lume.
Rolul mamei în procesul de ablactație este mai mult decât important. Ea este cea care, în calitate de adult, îl învață pe copil că, în afară de sân, există și alte modalități de a depăși dificultățile. Totuși vârsta minimă la care un copil ar putea fi înțărcat cât mai puțin traumatizant este 1,5 – 2 ani. În cazul în care vă doriți să faceți acest proces mai devreme de această vârstă, să știți că copii nu sunt încă pregătiți și plus la toate se va simți lipsa unei comunicări eficiente, foarte importantă de altfel.

Din propria experiență vă recomand ca să optați pentru Încetarea treptată a alăptării!!! Aceasta vă va permite să nu vă traumați și marginalizați copii, la fel veți evita o eventuală stază a laptelui și alte urmările neplăcute.
Perioada de înțărcare durează diferit de la copil la copil și de la mamă la mamă.

Iată câțiva pași simpli, dar atât de importanți:

1. Înlăturați, TREPTAT alăptările mai puțin importante (scoateți câte o masă și oferiții copilului timp ca să se adapteze acestei schimbări). Personal, săptămânal renunțam cu fetița la câte o masă, deci ea avea suficient timp ca să înțeleagă și să se acomodeze.

2. Apoi, renunțați la toate alăptările de pe parcursul zilei și lăsați-le doar pe cele de importanță majoră (la moment) pentru copil (de obicei acestea sunt mesele înainte de somn).

3. Renunțați și la alăptările din timpul nopții, lăsând doar 1-2 mese în 24 ore.

4. Înarmați-vă cu multă răbdare și insistență, căci urmează cel mai complicat pas.

5. Treptat trebuie să renunțați și la ultima alăptare rămasă (asta de obicei este cea dinaintea somnului de noapte). Pentru început reduceri din durata acesteia, apoi încercați să înlocuiți obiceiul/ritualul alăptării cu un alt obicei. Construește o nouă poveste pentru tine și copilul tău, fie vorba de îmbrățișări, adormirea într-un anumit fel (legănat, cântat, un joc frumos) sau orice altceva ce îl liniștește și îi place.

Și cel mai important VĂ ROG MULT evitați acțiunile de genul: vopsirea sânilor cu verde de briliant sau să îi spuneți copilului că mama are buba acolo și nu se poate, dusul copilului la bunica pentru o săptămână, etc. Aici șirul de astfel de „perle” ar putea continua…

Iar referitor la sâni, în majoritatea cazurilor, când urmați încetarea blândă a alăptării, sânii nu ar trebui să vă deranjeze, dar sunt și excepții. În această situație puteți stoarce sânul doar puțin, până dispare disconfortul și presiunea.

Deci, aveți grijă de voi și faceți ca finalul procesului de alăptare să fie la fel de frumos ca și începutul lui.

eumamica

Sfaturi

No description. Please update your profile.

LEAVE COMMENT